Jo jonkin aikaa sitten sain luettua lukuhaasteen kolmannen kirjan, Enni Mustosen kirjoittaman Paimentytön. Enni Mustonen on jo pitkään kuulunut suosikkikirjailijoihini. Hän kirjoittaa vanhoista ajoista aivan todentuntuisesti ja samalla lukija oppii historiaa kuin huomaamatta. Tälläkään kertaa Mustosen kirja ei pettänyt.

Paimentyttö aloitti sarjan Syrjästäkatsojan tarinoita, jossa suomalaisten kulttuurikotien elämään kurkistetaan palvelijan näkökulmasta. Tämän kirjan aikana pieni paimentyttö Ida kasvaa nuoreksi naiseksi monenlaisten vaiheiden kautta ja sarjan muissa osissa kasvu jatkuu kohti aikuisuutta. Aiemmissa kirjasarjoissaan Mustonen on käsitellyt historiaa muilta näkökannoilta ja hänen tuotantonsa on todella laaja. Ei voi kuin ihmetellä, mistä kirjailijalla riittää aina uusia ja hyviä ideoita kirjoihin.

Idan kohtalo kirjassa on koskettava, sillä Ida jää äidin kuoleman johdosta orvoksi ja muitakin tärkeitä henkilöitä poistuu eri tavoin, aina piikatyttöä ei kohdella hyvin ja myös hän itse on hengenvaarassa. Tästä kaikesta Mustonen osaa kirjoittaa niin, että lukijan on helppo pysyä mukana ja ymmärtää Idan tunteita.