Onpa pitkään kulunut siitä, kun olen tänne viimeksi kirjoittanut, Lukeminenkin on tässä välillä toisinaan jäänyt muiden asioiden jalkoihin. Nyt kuitenkin taas pitkä kirja luettu läpi. Kyseinen Kajsa Ingemarssonin Keltaisten sitruunoiden ravintola on ollut Ruotsin myydyin romaani vuonna 2005. Itsekin tykkäsin kirjasta kovasti, joten en suosiota ihmettele.

Kirjassa pääjuonena on uuden ravintolan alkutaival alkujännityksestä ja -järjestelyistä parempien ja huonompien päivien ja jopa lopettamisuhan kautta suosionnousuun. Sivussa seurataan päähenkilö Agnesin ja muidenkin henkilöiden yksityiselämän käänteitä, joissa ehtiikin monenlaista tapahtua. Agnesin äidin äkillinen kuolema laittaa ajattelemaan sitä, miten äkkiä kaikki voikin tapahtua. Myös parisuhdekuviot antavat ajattelun aihetta.

Kirja kuvaa hyvin ravintolamaailmaa erilaisine asiakkaineen, kriitikoineen, alkoholiongelmineen ja muine asioineen. Erityisen jännittävää on seurata tärkeän ruokakriitikon odotusta ja palvelua, josta lopulta seuraa hyvä arvostelu lehdessä ja sen myötä ravintolan huima suosionnousu. Eräs ilta on taas suorastaan surkuhupaisa, kun vakituisten kokkien sairastumisen vuoksi keittiöön palkataan hyvät suositukset omaava, mutta vieras kokki. Silloin kaikki ei sujukaan aivan kuin pitäisi ja tietenkin kriitikkokin osuu paikalle juuri silloin.

Tätä reipasta ja elämänmakuista kirjaa voi kyllä lämpimästi suositella luettavaksi.